Bäst Före för Bäst Före på Frukt- & Grönt

En av UK:s handelsjättar, Tesco, har meddelat att man kommer att ta bort Bäst Före-datumen på en stor mängd produkter inom Frukt- & Grönt. Ett sjuttiotal artiklar såsom exempelvis äpplen, potatis, lök och citrusfrukter kommer inte att ha detta ”luriga” datum angivet. Tanken med datumet är ju inte att lura folk (tvärtom), men många blir tyvärr ändå lurade av det.
Ett antal undersökningar visar på att knappt hälften av tillfrågade konsumenter verkligen förstår innebörden av nämnd typ av datum-märkning. Bäst Före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, doft, färg, krispighet, spänstighet, tuggmotstånd och andra munvattnande egenskaper. Det som händer efter Bäst Före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar, i synnerhet om den hanterats korrekt hela vägen, dvs hållits kyld, fri från för mycket skump, press och smällar.
Dessvärre visar rapporter(na), bland annat den som Tesco lutat sitt beslut mot, att många i princip tolkar det som Sista Förbrukningsdag. Denna missuppfattning och inkorrekta tolkning gör att mycken ätbar mat kastas. Detta vill Tesco sätta stopp för, eller åtminstone reducera. Vem vill inte det? Så lukta, om möjligt smaka, och titta, men inte förblindat på Bäst Före-datumet.

 

Pacsystem på Linkedin

Följ oss gärna på LinkedIn och få de senaste uppdateringarna.

Senaste inläggen

Kontakta oss

Adress: Knut Påls väg 2
256 69 Helsingborg
Telefon: +46 (0) 42-38 85 30
Fax: +46 (0) 42-38 85 49