Pacsystem lyssnar på framtiden.

Framtiden presenterades på ett heldags-seminarium med föreläsare från fyra olika nordiska institut med forskning kring förpackningar och livsmedel, Innventia, VTT, DTI och SIK. Dessa eminenta och mycket trovärdiga forskningsinstitut gav en aktuell uppdatering av vad som pågår just nu och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

SIK, som var de första att presentera, delade upp en timme på ett antal olika huvudämnen. Det kom att handla mycket om hur vi ska kunna garantera livsmedelssäkerhet och hur vi ska minska på matspillet. De presenterade även intressanta exempel på nya förpackningslösningar och biomaterial samt en lösning där mobiltelefon och molnbaserade tjänster skulle kunna vara ett sätt att komma bort från bäst-före-datum på förpackningarna (och istället mäta, analysera och presentera innehållets skick).
Vidare diskuterades användandet av syreabsorbenter i förpackningar, som trots att det bevisats att de förlänger hållbarheten på livsmedel rejält, ej används i någon högre utsträckning i Sverige/Norden. Dock är tekniken utbredd och används i andra delar av världen, inte minst i Asien.

SIK avslutade med att ge en beskrivning av EU-projektet FUSIONS, som har som mål att minska livsmedelsspillet med femtio procent till år 2025. Det är inget enkelt arbete, men någonstans  och någon gång måste resan börja eftersom vi varje år slänger 179 kg livsmedel per capita i EU och detta genererar 17 procent av alla växthusgaser inom unionen. Nästa år är European Year against Food Waste, så vi lär höra mer om detta i en nära framtid.

Danska DTI hade tre personer på plats där första man ut illustrerade kopplingen livsmedel-förpackningar genom att påvisa att år 2004 gick 64 procent av alla förpackningar till livsmedelsindustrin i Danmark, nu är siffran 70 procent. Det vill säga att det är en hög andel, och ökande.
PicknPack är ett intressant EU-projekt som DTI är en del av. Avsikten är att hitta lösningar som parallellt med de stora maskinlinjerna hos livsmedelsproducenter, kan producera förpackningar smidigt och effektivt i små serier och i olika format. En extremt flexibel förpackningslinje med andra ord. Den ska klara 30 förpackningar i minuten upp till storlekar på 21 x 21 x 10 cm. Tanken är att alla förpackningar ska kunna vara olika och likheten med digitaltryck är slående. Det hela baseras på vakuumformade tråg med en överbana. Mycket mer kan inte avslöjas ännu. Självfallet är det intressant att få veta hur man klarar den varierade formningen av trågen. Nästa år kommer de första testlinjerna att köras, bland annat i England, och man kommer att börja med pizza och pajer.
DKI presenterade även en intressant bild av vad som krävs av förpackningsindustrin och varumärkesägare för att förpackningarna ska vara hanterbara för alla. Man har genomfört omfattande studier tillsammans med Arkitektskolan i Århus, och arbetet har bland annat lett fram till en intressant hemsida, www.userfriendlypackaging.com. Alltför många förpackningar är svåra att hantera och inte minst att öppna, vilket är den egenskap konsumenter värderar högst (lätt-öppnat).
DKI bedriver även forskning på området mikrovågsuppvärmda livsmedel och hur man kan få förpackningen att hjälpa till att få ett perfekt uppvärmt livsmedel. Inte sällan får man, när man värmer ett djupfryst livsmedel, upptinade och brända kanter och en fortfarande djupfryst mittendel. DTI har utvecklat en teknik som löser detta och ger perfekt tillagade produkter med hjälp av förpackningen.

VTT, ett av Europas största forskningsinstitut anser att skogen är en långsiktigt viktig källa till förpackningsmaterial och VTT  talade därmed på temat hållbara, fiberbaserade förpackningar. Resan började med en genomgång av PLA för att sedan komma in på detta materials storebror, PGA, (polyglycolic acid), som har det som PLA till viss del saknar, nämligen bra barriär och mekanisk styvhet. PGA är bionedbrytbart och biobaserat men tillverkas bara i cirka 4000 ton om året via ett japanskt företag som etablerat sig i USA. Det ger ett högt kilopris, runt 50 euro per kilo, vilket gör att det just nu inte är intressant för vanliga förpackningsapplikationer. PGA används traditionellt inom sjukvården, till exempel för suturtråd som försvinner av sig själv i kroppen. Nu vill VTT vara en del i arbetet med att få ned priset och göra materialet mer tillgängligt.
VTT hade ytterligare intressanta exempel på produkter, till exempel transparenta filmer med råvaran från skogen, varmformningsbara fibertråg och ALD, Atomic Layer Deposition, där man via oerhört tunna aluminiumlager, 25 nanometer, på plast eller fibermaterial skapar helt nya barriärer. Ett lager på en cellofanfilm stoppar i princip all vattenångapermeabilitet och nästan all syregenomträngning. Två finska företag har nu utvecklat rulle- till-rulle maskiner för denna teknik som därmed inom de närmaste åren kommer att finnas på marknaden.

Antingen väntar vi på framtiden, eller så skapar vi den med de fördelar det ger, för alla.

 

Pacsystem på Linkedin

Följ oss gärna på LinkedIn och få de senaste uppdateringarna.

Senaste inläggen

Kontakta oss

Adress: Knut Påls väg 2
256 69 Helsingborg
Telefon: +46 (0) 42-38 85 30
Fax: +46 (0) 42-38 85 49