En alg räddar planeten

 

Att tillverka plast kan i framtiden bli ett sätt att minska koldioxidutsläppen. En ny metod att framställa den viktigaste plastingrediensen av blågröna alger har rönt överraskande framgång.

En av de viktigaste råvarorna när man ska tillverka plastprodukter – från skrikiga polyesterskjortor till blommiga förpackningar – är kolvätet eten. Eten framställs i dag ur råolja och naturgas, vilket ger upphov till koldioxidutsläpp. Nu har forskare vid det amerikanska energidepartementets laboratorium för förnybara energikällor, NREL, varit glädjande framgångsrika i sina försök att hitta en miljövänligare metod för att framställa eten, nämligen ur cyanobakterier. Det som i dagligt tal kallas blågröna alger och som vanligen exploderar i antal och lägger sig över delar av Östersjöns yta så här års.

Genom genmodifiering har man lyckats ändra cyanobakteriernas ämnesomsättning och instruerat dem att tillverka eten, som är en gas och därför väldigt lätt att samla in. ”Insatsvarorna” till denna etenproduktion är få och enkla: vatten, vissa mineraler, ljus och koldioxid. Till ett ton eten förbrukar organismerna hela tre ton koldioxid. Därför fungerar processen som en så kallad kolsänka. Vid traditionell oljebaserad produktion blir resultatet tvärtom, mer koldioxid än eten. Samt, skulle man starta kommersiell etentillverkning med hjälp av dessa genmodifierade alger skulle exempelvis ett kraftverks utsläpp kunna fungera som källa till den nödvändiga koldioxiden. Det är det som kallas goda grannar.

Det förekommer redan i dag tillverkning av eten från andra källor än olja och gas, i första hand från sockerrör. Det pågår också forskning om att framställa eten från cellulosa, men även så smaskiga ingredienser som räkskal och ostronskal. Så mer romantik med räkor och ostron kan också förbättra vår miljö.

 

Pacsystem på Linkedin

Följ oss gärna på LinkedIn och få de senaste uppdateringarna.

Senaste inläggen

Kontakta oss

Adress: Knut Påls väg 2
256 69 Helsingborg
Telefon: +46 (0) 42-38 85 30
Fax: +46 (0) 42-38 85 49