Anti-förgås-sensorer

salladEn stor del av i-ländernas matsvinn har sin orsak i att konsumenter missförstår bäst-före datum, och kastar mat som fortfarande är ofarlig och fullt ätbar. Nu är det här problemet på väg att få sin lösning.
En av innovationerna (med nordiskt ursprung) känner av förekomsten och mängden av etanol i förpackningen. Etanol, som är en av de saker som skapas då maten mognar, avläses av en sensor som kan avläsas trådlöst av till exempel en smartphone. Informationen kan avläsas av kunden, samtidigt som data skickas för att sparas digitalt på en fjärrserver. Info som efter analys kan hjälpa handlarna att optimera sin inköpsfrekvens och sina inköpskvantiteter. Sensorn, som är del av en RFID-tag, kan inkorporeras i en etikett med hjälp av print-teknologi, och är således lätt att applicera på förpackningarna, och därmed också enklare att använda i större volymer och därmed mer kostnadseffektivt (hävdar i alla fall innovatören).
Även det prestigefyllda universitetet MIT i USA har en sensorbaserad lösning relaterad till matsvinn på gång. Den är huvudsakligen inriktad på kött och fisk och detekterar olika ämnen som indikerar förfall för dessa proteinstinna produkter. Putrescine och cadaverine är mätobjekten för de mer detaljerat intresserade. Om inte sensorn påvisar halter av dessa häftigt klingande ämnen så behöver man inte oroa sig för matvarans kvalitet. Genierna på MIT har även tagit fram en liknande produkt för Frukt & Grönt, som därmed kan indikera att försäljningen bör påskyndas innan det är för sent att sälja, och därmed konsumera.
Så tack RFID, NFC, MIT, VTT för att ni leder oss rätt.

 

Pacsystem på Linkedin

Följ oss gärna på LinkedIn och få de senaste uppdateringarna.

Senaste inläggen

Kontakta oss

Adress: Knut Påls väg 2
256 69 Helsingborg
Telefon: +46 (0) 42-38 85 30
Fax: +46 (0) 42-38 85 49